Simpele overwegingen en raadgevingen

Aanschaf

Kluwen etende puppiesWij zijn als fokkers in het algemeen niet erg enthousiast om een Ridgebackpup te verkopen aan mensen die geen enkele ervaring hebben met honden, alhoewel met veel liefde en begrip voor het dier soms veel goed te maken is. Meestal is de eerste vraag: “wordt het een reu of een teef”, een heel discussiepunt. De reu is ontegenzeggelijk sterker en groter dan de teef, maar ook vaak de mooiere representant van het ras. Over de aanhankelijkheid van reu en teef zijn sterk uiteenlopende meningen. “Men” zegt dat de teef aanhankelijker is dan de reu. Onze ervaring is echter anders: namelijk dat de teven iets zelfstandiger zijn dan de reuen, maar zeker niet minder aanhalig. De reu zal wanneer hij vrij buiten rondloopt de neiging hebben loopse teven in de buurt te gaan opzoeken. Hij heeft zeker een wat krachtiger aanpak nodig dan de teef, anders gaat u er onderdoor.

Hakuna Matatakinderen

Bij kleine kinderen die er mee moeten opgroeien zouden we normaliter een teef prefereren omdat deze wat “liever” is in haar gedrag. Dat leidt automatisch naar de veel gehoorde vraag: “Zijn ze lief voor kinderen?”. Er is een aantal rassen dat men niet adviseert om bij jonge kinderen te nemen. De Ridgeback valt daar niet onder, maar het hangt er, zoals bij alle wel geschikte rassen, niet zozeer vanaf hoe u de hond opvoedt maar hoe u de kinderen opvoedt! Geen slapende honden wakker maken, niet te wild mee spelen, geen vingers in de ogen steken, niet aan de voorpoten optillen en zoekt u verder zelf maar uit hoe een jonge hond het leven zuur gemaakt kan worden. De Ridgeback is ook een goede waker. De planters in Rhodesië hadden hem, naast de voor de jacht als drijfhond op groot wild, in getale van twee tot drie stuks ook als erfhond op de plantage.

Beweging

Ntwela's Masuko op het strand. Foto: Daphne HornTot 9-12 maanden moet u de hond geen al te lange tijd achtereen mee uit wandelen nemen. Liever 5 maal per dag een kwartiertje dan 1 maal een uur. Let er op dat de kinderen niet met de soms tegenstribbelende pup aan de lijn gaan sleuren.Voor het vrij spelen in de tuin hoeft geen tijdslimiet gegeven te worden, op een bepaald moment is de pup echt moe gespeeld en zal zijn plekje opzoeken en gaan slapen.

Gehoorzaamheid

Wees consequent in het verbieden en toelaten. Niet de ene dag wel en de andere dag niet. De Ridgeback mokt niet en toont zich niet beledigd als er verboden wordt. Nduna Hekaya vir die Simba Safari en Ntwela's MasukoStraf met mate en laat u niet verleiden tot emotionele uitbarstingen als er werkelijk iets ergs gebeurt. Een meubelstuk aangevreten…! Tel liever tot tien.

Ga geen prikband gebruiken als de reu door slechte opvoeding u toch de baas wordt. Het is een bewijs van onvermogen voor de baas! Lees eens wat over de opvoeding van de hond of bezoek een gehoorzaamheidscursus van een hondenschool of regionale Kynologenclub in de buurt. Zo'’n cursus is altijd aanbevelenswaardig ook al hebt u ervaring met het opvoeden van een hond, omdat de hond daar ook leert omgaan met zijn soortgenoten.